Toplu Sözleşme Süreci Değerlendirmesi

Değerli Üyelerimiz 5.Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri sona erdi. Toplu Sözleşme Sürecinde yaşananları ve sonuçlarını ayrıntıları ile sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Dernek Yönetimimiz ARFF Teşkilatının talep ve sorunlarını tespit edip, çözüm önerileri ile birlikte ayrıntılı bir dosya hazırlayarak, Toplu Sözleşmede görüşülerek karara bağlanması için Yetkili Sendika Ulaştırma Memursen Genel Başkanı Kenan ÇALIŞKAN beye teslim etmiştir. Bu süreçte Türk Ulaşımsen ve BTS sendikalarıda ziyaret edilerek, taleplerimiz hakkında bilgilendirme yapılmış ve destek istenilmiştir.

Derneğimiz tarafından talep edilen 5 Maddenin tümü Yetkili Sendika tarafından Toplu Sözleşmede görüşülmek üzere kabul edilmiş ve Masada görüşülmüştür. Ancak yıllardır süren ARFF Memurları ve Şeflerin Mağduriyetleri ne yazık ki kamu işveren heyeti tarafından kabul edilmemiştir.

Kamu İşveren Heyeti Toplu Sözleşme süresince hem sendikaları hem Memurları yok sayarak Masada bulunan en makul talepleri dahi red etmiştir. Masanın en önemli maddesi olan yüzdelik zamlarda %3 - %2,5 gibi komik ve ülkemizin enflasyon gerçekleri ile uyuşmayan zam önerileri ile tüm Memurları zor durumda bırakmıştır. Bu aşamada Yetkili sendika Kamu işveren heyetinin tekliflerini kabul etmemiş, basın açıklamaları ile süreci kamuoyuna aktarmıştır. Ama maalesef yapılan eylemler yetersiz kalmış, yetkili sendika ve masada bulunan diğer sendikalar kamu işveren heyetine ortak sert bir tepki verememişlerdir.

Sonuç itibariyle Toplu Sözleşmede mutabakat çıkmamış, Hakem Heyeti devreye girmiştir. Hakem Heyetinden adalet bekleyen Memurlar yine hüsrana uğramıştır. Hakem Heyeti Kamu İşveren Heyetinin verdiği zam oranları olan 2020 yılı için 4+4, 2021 yılı içinde 3+3 vererek sürece hiç katkı yapmamıştır. "Hakem Heyeti" Ulaştırma Hizmet Kolunda ise çok az maddeye imza atarak tüm beklentileri boşa çıkarmıştır.

Hizmet Kolları Kazanımları;

Mesai ücretleri 3 katına çıkartılmıştır. Aile yardımında 20 TL’lik bir artış olmuştur. ARFF Memurları ve Apron Memurlarının 60 TL olan ek ödemesi 70 olarak güncellenmiştir.

Bazı kazanımlar olsa dahi ARFF Memurları ve Derneğimiz için asla yeterli ve tatmin edici değildir. Dernek Yönetimimiz süreci yakından takip etmiştir. Toplu Sözleşmenin başından sonuna kadar Masaya gerekli katkıyı yapmış, istenilen bilgi ve belgeleri anında ulaştırmıştır. Ancak Kamu işveren heyetinin olumsuz tutumu neticesinde yıllardır süren mağduriyetlerimiz çözülememiştir.

Derneğimiz ARFF Memurlarının hak ve hukukunu her türlü platformda dile getirmeye, ilgililerle görüşmeler yapmaya, sorunlarımızın çözümü için aracılık etmeye bıkmadan usanmadan devam edecektir.

Bundan sonra ARFF memurlarının sendikalar ile ilişkileri üye olun sorunlarınızı çözelim anlayışının yerine, sorunlarımızı çözün üye olalım anlayışı olmalıdır. Ancak Yaşanan süreç ve sonuç ile ilgili değerlendirme yetkisi tabiki siz değerli üyelerimizindir…